Start van het seizoen

Vrijdag 8 april jl. heeft Jan Wolthers van Stichting Inclusive Trading Initiative tijdens de kwartaalborrel bij Verdouw ons doel voor 2022 gepresenteerd.

De activiteiten zijn bekend gemaakt en de voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. We gaan ons inzetten voor een mooie opbrengst voor de boeren in Rwanda!

Jan Wolthers van ITI presenteert het doel voor 2022

Wij steunen een pittig project in 2022

Birds Eye Chili: een klein vruchtje van nog geen 3 cm lang, dat wordt gerekend onder één van de scherpste pepers. Een vruchtje met smaak en impact. Niet alleen in onze maaltijden, maar vooral in het leven van honderden Rwandeze boeren en hun gezinnen.

Met Verdouw gaat Verder steunen we dit jaar een project van Inclusive Trading Initiative. Het doel van deze stichting is om samen met ondernemers in Rwanda, mensen te helpen uit de armoede te komen door ondernemerschap te stimuleren en hen te helpen om een goede opbrengst te krijgen voor hun producten.

Bij dit project worden boerengezinnen geholpen bij de teelt van chilipepers die geschikt zijn voor export naar de Europese markt. De afgelopen jaren is het programma gegroeid naar 1.000 boerengezinnen. De komende jaren wil ITI groeien naar het ondersteunen en begeleiden van 2.000 boeren.

Succes hangt af van lokaal eigenaarschap. Dat kan alleen worden bereikt als boeren zelf de aanjagers zijn van het programma. De ondernemende boeren maken de arme boeren uit de omgeving enthousiast, waardoor zij ook aanhaken bij het programma. Hiermee wordt een druppel een olievlek!

De aanpak heeft 3 belangrijke pijlers:

  • Hulp bij een goede en duurzame teelttechniek met natuurlijke irrigatie, biodiversiteit en bodemmangement;
  • Organisatieverbetering van de boerengemeenschappen;
  • Versterken van de marktpositie.

Een belangrijk onderdeel is het verbeteren van het droogproces van de pepers. Momenteel vindt dit bij de boeren zelf plaats, maar om de kwaliteit voor de export beter te beheersen moeten het komende jaar 5 centrale droogkassen worden opgezet. Iedere kas kost € 15.000,-. Verdouw gaat Verder gaat zich inzetten om € 30.000,- op te halen en daarmee nemen we 2 droogkassen voor onze rekening.

Met dit project steunen we dus arme boeren in Rwanda bij de teelt van pepertjes die geschikt zijn voor export, zodat zij vanuit eigen ondernemerschap uit de armoede kunnen komen.

Bron: website Inclusive Trading Initiative

Super gelopen!

De sponsorloop voor Verdouw gaat Verder is inmiddels een mooie traditie, die we in 2021 gelukkig weer konden oppakken. Op zaterdag 11 september hebben we met 20 collega’s 20 km gelopen in de omgeving van Maarssen. Het was super gezellig en het leverde ook een mooie bijdrage op voor goede doel! Na een mooie tocht hebben we alle hindernissen overleefd en de eindstreep gehaald. De opbrengst van deze dag is bijna € 15.000,- aan sponsoring, wat door Verdouw verdubbeld wordt. Bijna € 30.000 dus voor een waterwinkel op Flores!

De deelnemers in actie

Smakelijke actie

In samenwerking met bakker Casteleijn uit Bergambacht hebben we in juli 2021 een smakelijke verkoopactie gehouden. Heerlijke broodjes, koek en taart, waarvan de opbrengst bestemd is voor een nieuwe waterwinkel op Flores. Dat was allemaal natuurlijk niet zo goed voor de calorieën, maar je moet wat overhebben voor het goede doel 😉. We konden, mede dankzij verdubbeling door Verdouw, een mooie bijdrage van € 1.500,- bijschrijven.

Neem mee die orchidee! (en maak er iemand blij mee)

Jij kan heel veel mensen blij maken met een orchidee! Als actie voor “Verdouw gaat Verder” hebben wij een flink aantal orchideeën ingekocht. Op donderdag 9 en vrijdag 10 juli kun je die voor een mooi prijsje meenemen. 1 orchidee kost € 12,50, 2 voor € 20,- en als speciale prijs: 5 voor € 40,-. Je steunt daarmee de actie van Verdouw gaat Verder in Bosnië. Misschien voor in je eigen vensterbank, maar ons idee: Geef ze cadeau aan je ouders, opa of oma of iemand anders in jouw omgeving die in de afgelopen tijd minder bezoek heeft gehad. Zorg dus dat je volgende week 2 briefjes van € 20 mee hebt, dan kun je ter plekke nog bedenken of je er 2 of 5 meeneemt! Wij hebben flink ingekocht, we gaan ervan uit dat alle collega’s wel met een paar orchideeën naar huis gaan.

Reisverslag Bosnië (juni 2020)

Op 19 juni jl. is Alex van der Slikke naar Bosnië gegaan. Ook de projecten die wij dit jaar met Verdouw gaat Verder ondersteunen, heeft hij bezocht. Hieronder lees je daarover iets in zijn reisverslag.

Op zaterdagmorgen heb ik samen met Almasa o.a. nieuwe rolstoelaccu’s bij een veteraan gebracht en getest. Weer iemand heel blij gemaakt… Met de nieuwe accu’s, hebben we deze meneer zijn bewegingsvrijheid terug gegeven. Daarna hebben we nog wat andere mensen bezocht, waaronder ook Adré en Marja Lichtendonk, een zendingsechtpaar dat door de GZB is uitgezonden. Van hen kregen we weer een flinke voorraad sondevoeding mee.

Hierna ben ik naar Rasjleva gereden, waar ik een bezoek heb gebracht aan de school die we in oktober hopen te gaan verbouwen. Wat een voorrecht weer dat Stichting ‘Verdouw gaat Verder’ de stichting Bolji Zivot wil steunen en de hele financiering voor hun rekening wil nemen van drie grotere bouwprojecten: het interieur van de school in Rasjleva compleet renoveren, het dak van een basisschool in Zivinice vervangen en een multifunctioneel centrum faciliteren in Tekucica.

Op maandagochtend om 8.00 uur zaten we al in het gemeentehuis van Doboj, waar het plaatsje Tekucica onder valt, met een hoge afvaardiging van meerdere mensen te debatteren. In dit plaatsje is een ernstig vervallen pand door de gemeente beschikbaar gesteld om een multifunctioneel centrum in te realiseren. De renovatie van het pand is al gestart, maar de onderlinge samenwerking verloopt wat stroef. Gedurende het hele gesprek was er een cameraploeg van de regionale televisiezender aanwezig. Of het nu kwam door de camera’s of iets anders, het was een vruchtbare vergadering. U moet weten: dit is voor alle betrokkenen, ook voor mij, een bijzonder project, omdat het een project is waar alle verschillende culturen in Bosnië aan meewerken: Serven, Kroaten en moslims… en ook nog Nederlanders… De Stichting ‘Warmte voor kinderen’ geeft ook een groot aandeel: zij nemen alle kosten voor de verwarming in het pand voor hun rekening.
Na deze drukke dagen ben ik op dinsdagmorgen vroeg weer terug naar Nederland gaan rijden en na een voorspoedige reis was ik ‘s avonds weer thuis.

Helikoptervlucht zorgt voor prachtige opbrengst

Afgelopen zaterdag vond de helikoptervlucht plaats van Verdouw gaat verder. De hele dag konden in totaal 400 mensen mee voor een vlucht met vier tegelijk in één van de twee helikopters. De helikoptervlucht maakt deel uit van meerdere acties die door ons worden gehouden dit jaar. Het goede doel waar wij dit jaar voor in actie komen is Het Daan Theeuwes Centrum in Woerden. Een uniek revalidatiecentrum voor jongeren met een ernstig hersenletsel.

De drive van de medewerkers van Verdouw om juist hiervoor in actie te komen is dat een jonge collega vorig jaar een ernstig ongeluk meemaakte in zijn vrije tijd. Hij liep met dit ongeluk een zwaar letsel op aan hoofd en hersenen. Het Daan Theeuwes Centrum helpt jongeren in een vergelijkbare situatie als onze collega. Daarnaast willen we de familie een hart onder de riem steken.

Het was een schitterende dag om Gouda en omgeving eens vanuit de lucht te bekijken. Zo vertelde Koos (80) aan het Algemeen Dagblad dat hij de helikoptervlucht fenomenaal vond. De animo voor het maken van een rondvlucht was enorm. Een kleine twee weken voor het evenement waren de 400 instaptickets uitverkocht. Samen met het volleybaltoernooi voor bedrijven op vrijdag 6 september in Sporthal De Mammoet in Gouda is er in totaal een bedrag opgehaald van €20.250. Een prachtige opbrengst om jongeren met een hersenletsel weer een toekomst te geven – niet een louter verleden. Voor de start van het volleybaltoernooi werd de cheque overhandigd aan Karel Nicolas, directeur van Het Daan Theeuwes Centrum.

We bedanken iedereen voor zijn bijdrage en support. De bedrijven die hebben deelgenomen aan het volleybaltoernooi en alle sponsoren en relaties die de helikoptervlucht mede mogelijk maakten!

Wil je een impressie krijgen van deze geslaagde dag? Op Facebook staan meer foto’s. In de toekomst ook op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten? Volg Verdouw gaat verder ook.

helikoptervlucht bedrijven en sponsoren
Lijst van bedrijven en sponsoren die de helikoptervlucht mogelijk maakten!

cheque voor daan theeuwes centrum
Herman Stomphorst overhandigt de cheque van €20.250 aan directeur Karel Nicolas van Het Daan Theeuwes Centrum.

Laatste dag werkbezoek

Vanmorgen zijn we op tijd vertrokken voor de laatste en belangrijkste dag van ons werkbezoek. Het doel van de reis was vandaag het dorp Kajowain. Daar gingen we vertellen over Schoolboeken, een nieuw Consultatiebureau, en 105 nieuwe toiletten. We vertrokken per auto, en vervolgens drie kwartier per brommer tegen de berg op.

Aangekomen in Kajowain werden wij opnieuw zeer hartelijk ontvangen door de lokale gemeenschap. Opvallend was dat er twee sjaals uitgereikt werden, waarvan een fabrieksmatig geproduceerd was. Hieruit bleek het zeer beperkte budget van dit arme dorp.

Na de ontvangst sprak de burgemeester, en de directeur van YHF (de lokale zusterstichting van SHF). Vervolgens kwam de voorzitter van SHF aan de beurt. Hij vroeg allereerst naar de gerealiseerde waterprojecten. Vervolgens bood hij de schoolboeken aan, aan het dorp.

Daarna kreeg Herman het woord om volledig in het Indonesisch te vertellen dat de 100 collega’s van Verdouw zich in hebben gezet om het geld voor de toiletten bij elkaar te halen. En dit is gelukt! Hierbij de volledige tekst van de speech:

Respect aan alle mensen die hier vandaag zijn. Van vriend Fred (SHF) hoorden wij over de toiletten in Kajowain.

Als bedrijf begrijpen wij het belang van gezonde werknemers. In 2018 hebben daarom alle 100 mensen in onze organisatie zich ingezet om geld bij elkaar te halen. Vandaag zijn wij hier met vijf mensen om te kijken of de toiletten echt wel nodig zijn…

Nee hoor, wij zijn hier omdat wij het geld voor uw toiletten bij elkaar gekregen hebben. Vandaag mogen wij u vertellen dat wij geld hebben gegeven aan SHF om jullie toiletten te kunnen bouwen.

Wij hopen dat jullie er zelf hard mee aan de slag gaan. Onze mensen hebben hard gewerkt om het geld voor de toiletten bij elkaar te halen. Nu mogen jullie zelf hard aan het werk om jullie eigen toiletten te gaan bouwen.

Wij geven om uw gezondheid, en de gezondheid van jullie familie. Wij bidden voor u en uw families. Moge God u zegenen!

De boodschap vanuit Verdouw gaat Verder werd enthousiast door de dorpsgemeenschap van Kajowain. De directeuren van SHF en YHF hebben uitgebreid toegelicht dat de mannen zelf de septic tank moeten uitgraven. Dat niet doen, betekent geen toilet krijgen! Deze boodschap is duidelijk aangekomen bij de mannen, die beloofd hebben zelf aan het graven te gaan.

Daarna hebben we met elkaar een inspectie gedaan van de watertanks en de waterleidingen die met een gift van wilde ganzen in 2018 gerealiseerd zijn. Dit zag er allemaal zeer verzorgd uit. Ondertussen kregen wij de gelegenheid om de huidige toiletvoorzieningen te bekijken. Hier is ons enorm duidelijk geworden dat nieuwe toiletten bittere noodzaak zijn.

Na deze ronde heeft de directeur van SHF ook nog verteld dat er een nieuw consultatiebureau gebouwd gaat worden in het dorp. Uiteraard werd dit ook met enthousiasme ontvangen.

Na deze mededeling was het tijd voor de lunch, aangeboden door het dorp. Deze lunch werd opgevrolijkt door live muziek waarop gedanst werd. Toen de lunch voorbij was, werd het tijd om weer met de brommers af te dalen.

Aangekomen bij ons hotel hebben wij onder het genot van een drankje afscheid moeten nemen van Herbert, Fred, Ton, en oom Wely, bestuursleden van SHF en YHF. Vanuit Verdouw gaat Verder constateerden wij dat het opgehaalde geld bij SHF/YFH in goede handen is, en er goed toegezien zal worden op de juiste uitvoering. Ook zijn wij zelf zeer onder de indruk van de arme omstandigheden op dit eiland en zouden het liefst meer doen, dan we nu doen. Tegelijk maakt wat we vandaag gezien hebben, ons enorm trots op wat wij als collega’s, leveranciers en klanten van Verdouw samen kunnen betekenen voor deze mensen.

Morgen stappen wij weer op het vliegtuig voor een bezoek aan het magazijn van Sakol in Jakarta. Donderdag hopen wij weer terug te vliegen naar Nederland en vrijdag aan te komen. Later hopen we nog een uitgebreider foto verslag op deze website te plaatsen.

2e dag van ons werkbezoek

Vandaag hebben we opnieuw lopende en nieuwe projecten bezocht. Een dag waarin de diepe indrukken zich verder opstapelden. Als eerste willen wij met jullie delen dat wij namens Verdouw gaat Verder bijzonder onder de indruk zijn van het vele werk wat op een professionele manier verzet wordt door SHF. Maar zeker ook door hun lokale zusterorganisatie YHF. Wij hebben de conclusie al getrokken dat het geld van Verdouw gaat Verder goed besteed zal worden op Flores door SHF en YHF.

Nadat we onze koffers in het volgende hotel (Seaworld Club) gebracht hadden vertrokken we met drie auto’s naar Pikan Bekor. Hier mochten we op een school schoolboeken uitdelen. Het geld hiervoo\nr was door de stichting Onamika aan SHF gedoneerd. Na opnieuw een geweldige ontvangstceremonie, incl. Zang en nieuwe sjaals, gaf Herbert een lesje Nederlands aan de kinderen. Vervolgens werden de leerboeken officieel overhandigd. Dankzij de les Nederlands konden de kinderen aan het eind ‘Tot Ziens” tegen ons zeggen. En wij weten zeker dat het voor SHF een tot ziens zal zijn, want ongetwijfeld wordt volgend jaar een bezoek gebracht waarin vastgesteld kan worden wat er met de boeken bereikt is.

Na een, opnieuw te laat, afscheid van deze lieve kinderen vertrokken we met auto. Halverwege stapten we over op brommers. De volgende bestemming in de bergen, het dorp Klatang, is namelijk niet per auto bereikbaar. Het was een enorme ervaring om met de brommers de bergen in te gaan.

In Klatang aangekomen werden we opnieuw ingehaald met een prachtige ontvangstceremonie. Opnieuw werden we gedoopt, kregen we prachtige shawls uitgereikt en werd er voor ons gedanst. Vervolgens was er een officiële bijeenkomst met de inwoners van het dorp. Door de burgemeester en de projectleider werd verteld hoe het toilettenproject een maand gelden afgerond was. 51 Toiletten werden er gebouwd. Bij 6 woningen is geen toilet gerealiseerd omdat de bewoners niet zelf actief wilden meehelpen aan het project. Herbert dankte de mensen voor hun inspanning en vertelde dat hij trots was op het bereikte resultaat. De projectleider overhandigde vervolgens een handgeschreven brief van de burgemeester waarin ze zelf schreven dat de hygiëne toegenomen is door het project en er minder ziekte is. Uiteraard stonden er diverse nieuwe verzoeken om hulp in. Het was dan ook schitterend om te zien dat Herbert namens SHF kon vertellen dat het consultatiebureau annex peuterspeelzaal het komende jaar vernieuwd kan worden dankzij een gulle sponsor. Vervolgens hebben we de nieuw gebouwde toiletten geïnspecteerd en vergeleken met de oude, vieze toiletten. Een enorme vooruitgang. Ook bezochten we de kerk en de waterpomp. Vanuit de dorpsgemeenschap kregen we vervolgens een heerlijke en uitgebreide lunch aangeboden.

Daarna weer snel met de brommers van de berg af, want er stond nog een bezoek aan een waterwinkel bij een weeshuis op de planning. Bij aankomst stonden alle kinderen keurig in het gelid om een welkomstlied voor ons te zingen. Door het bestuur van SHF werden ter plekke de boeken gecontroleerd. Het aantal verkochte water flacons werd vergeleken met het kasboek en akkoord bevonden. Op deze manier controleert SHF op alle projecten of het geld goed terechtkomt.

Vervolgens vertrokken we met de auto’s de lange weg terug naar ons hotel. Als tussenstop hebben we elkaar getrakteerd op een heerlijk drankje bij Coconut.

Tijdens het diner vanavond hebben wij met elkaar de diepe indrukken gedeeld. Woorden schieten tekort om de armoede, en de in- en in trieste situaties die we gezien hebben te beschrijven. Dat zullen we dus ook niet proberen. Samenvattend willen we zeggen dat we diep onder de indruk zijn van het werk van SHF, en de noodzakelijkheid van dit werk.

Nu gaan we heerlijk slapen. Morgen een rustdag waarin we geen projecten bezoeken. Maandag hopen we in het dorp Kajowain het grote nieuws van het Verdouw gaat Verder toiletten project te gaan vertellen. Herman is dus de komende dag druk bezig om zijn Indonesisch op te vijzelen. We hopen u maandag te laten weten hoe die dag verlopen is!

Door de matige internettoegang, was het helaas niet mogelijk om foto’s bij dit bericht te plaatsen. U kunt deze wel bekijken op onze Facebook Pagina.