Werkbezoek aan Flores, 1e dag

De afgelopen dagen is een team van Verdouw gaat Verder vertrokken naar het eiland Flores. Het was het plan om met zes mensen te gaan, helaas kreeg er een longontsteking, waardoor we nu met vijf mensen onderweg zijn.

Vanmorgen zij we na een lange reis (vertrek 2/1/19) aangekomen op het eiland Flores. Het is een hele bijzondere dag geweest.

Bij aankomst rond 12 uur (lokale tijd) werden we opgewacht door Herbert en Fred, de bestuursleden van de stichting Help Flores (SHF). Dat zij het niet geheel in de hand hadden, bleek al vrij snel. Nadat wij de koffers ontvangen hadden kregen wij van het bestuur van YHF (de lokale zusterstichting) te horen dat het programma van SHF en ons niet doorging, want dat zij een ander programma bedacht hadden.

We stapten met elkaar in drie auto’s en reden naar een demonstratie van weven. Allereerst werden we daar op een zeer bijzondere manier ontvangen, met allerlei traditionele dansen. Een zeer bijzonder ritueel, en prachtig om mee te maken. We kregen allen een handgeweven sjaal omgehangen. De voorzitter van SHF mocht zelfs samen met Herman dansen in traditionele kleding. Een verzoek wat natuurlijk niet geweigerd kon worden. Vervolgens bezochten wij een show van het weven. Vanaf het spinnen, langs het verven naar de uiteindelijke sarongs en sjaals. Een prachtig gezicht met geheel natuurlijke materialen (ook de verf). Vervolgens kregen wij een uitgebreide lunch aangeboden.

Het maakte ons al direct stil en verwonderd. Wij proberen deze mensen te helpen, en dan worden we zo ontzettend gastvrij ontvangen. Gastvrijheid waar we in Nederland nog iets van kunnen leren.

Uiteindelijk reden we daar pas weer rond drie uur weg. Vervolgens hebben we in sneltreinvaart ons programma afgelopen. Eerst inchecken in het hotel. Vervolgens een bezoek aan de waterwinkel, waar water gezuiverd wordt en verkocht wordt. Een project wat door SHF uitgevoerd is, en kostendekkend draait! Ondertussen werd door YHF onderhandeld over de aankoop van een stuk grond voor de volgende waterwinkel. Bij de manager van de waterwinkel mochten we even door zijn huis lopen. In het besef dat hij het voor hun begrippen goed heeft, zijn we door het huis gewandeld. Daar kunnen we eigenlijk maar één ding over zeggen: Wat hebben wij het in Nederland dan ontzettend goed!

Vervolgens reden we door naar het ziekenhuis in Leyla, de plek waar SHF mee gestart is. Hier kregen we een uitgebreide rondleiding. En, extra mooi om te zien, het door ons gefinancierde Röntgen apparaat was al volop in gebruik. Vanuit het ziekenhuis kregen we een uitgebreid diner aangeboden, waar we enorm van genoten hebben. Ook de artsen, zusters en directie waren erg blij met ons bezoek. Als dank kregen we een prachtige Sarong aangeboden en mochten we met alle zusters op de foto.

Nu is het twaalf uur, we zijn net terug in het hotel. We schrijven nog even snel deze update, want we gaan ons nu voorbereiden op een druk programma morgen.

Een hartelijke groet van Bastiaan, Harm-Jan, Herman, Refik en Wim

Gepubliceerd door Herman Stomphorst

Pappa | @Gerherlien | Christen | Ondernemend | verdouw.nu | krimpenerwaardintercultureel.nl | Wielrennen | Orgel | kan niet bestaat niet?

Eén opmerking over 'Werkbezoek aan Flores, 1e dag'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s