2e dag van ons werkbezoek

Vandaag hebben we opnieuw lopende en nieuwe projecten bezocht. Een dag waarin de diepe indrukken zich verder opstapelden. Als eerste willen wij met jullie delen dat wij namens Verdouw gaat Verder bijzonder onder de indruk zijn van het vele werk wat op een professionele manier verzet wordt door SHF. Maar zeker ook door hun lokale zusterorganisatie YHF. Wij hebben de conclusie al getrokken dat het geld van Verdouw gaat Verder goed besteed zal worden op Flores door SHF en YHF.

Nadat we onze koffers in het volgende hotel (Seaworld Club) gebracht hadden vertrokken we met drie auto’s naar Pikan Bekor. Hier mochten we op een school schoolboeken uitdelen. Het geld hiervoo\nr was door de stichting Onamika aan SHF gedoneerd. Na opnieuw een geweldige ontvangstceremonie, incl. Zang en nieuwe sjaals, gaf Herbert een lesje Nederlands aan de kinderen. Vervolgens werden de leerboeken officieel overhandigd. Dankzij de les Nederlands konden de kinderen aan het eind ‘Tot Ziens” tegen ons zeggen. En wij weten zeker dat het voor SHF een tot ziens zal zijn, want ongetwijfeld wordt volgend jaar een bezoek gebracht waarin vastgesteld kan worden wat er met de boeken bereikt is.

Na een, opnieuw te laat, afscheid van deze lieve kinderen vertrokken we met auto. Halverwege stapten we over op brommers. De volgende bestemming in de bergen, het dorp Klatang, is namelijk niet per auto bereikbaar. Het was een enorme ervaring om met de brommers de bergen in te gaan.

In Klatang aangekomen werden we opnieuw ingehaald met een prachtige ontvangstceremonie. Opnieuw werden we gedoopt, kregen we prachtige shawls uitgereikt en werd er voor ons gedanst. Vervolgens was er een officiële bijeenkomst met de inwoners van het dorp. Door de burgemeester en de projectleider werd verteld hoe het toilettenproject een maand gelden afgerond was. 51 Toiletten werden er gebouwd. Bij 6 woningen is geen toilet gerealiseerd omdat de bewoners niet zelf actief wilden meehelpen aan het project. Herbert dankte de mensen voor hun inspanning en vertelde dat hij trots was op het bereikte resultaat. De projectleider overhandigde vervolgens een handgeschreven brief van de burgemeester waarin ze zelf schreven dat de hygiëne toegenomen is door het project en er minder ziekte is. Uiteraard stonden er diverse nieuwe verzoeken om hulp in. Het was dan ook schitterend om te zien dat Herbert namens SHF kon vertellen dat het consultatiebureau annex peuterspeelzaal het komende jaar vernieuwd kan worden dankzij een gulle sponsor. Vervolgens hebben we de nieuw gebouwde toiletten geïnspecteerd en vergeleken met de oude, vieze toiletten. Een enorme vooruitgang. Ook bezochten we de kerk en de waterpomp. Vanuit de dorpsgemeenschap kregen we vervolgens een heerlijke en uitgebreide lunch aangeboden.

Daarna weer snel met de brommers van de berg af, want er stond nog een bezoek aan een waterwinkel bij een weeshuis op de planning. Bij aankomst stonden alle kinderen keurig in het gelid om een welkomstlied voor ons te zingen. Door het bestuur van SHF werden ter plekke de boeken gecontroleerd. Het aantal verkochte water flacons werd vergeleken met het kasboek en akkoord bevonden. Op deze manier controleert SHF op alle projecten of het geld goed terechtkomt.

Vervolgens vertrokken we met de auto’s de lange weg terug naar ons hotel. Als tussenstop hebben we elkaar getrakteerd op een heerlijk drankje bij Coconut.

Tijdens het diner vanavond hebben wij met elkaar de diepe indrukken gedeeld. Woorden schieten tekort om de armoede, en de in- en in trieste situaties die we gezien hebben te beschrijven. Dat zullen we dus ook niet proberen. Samenvattend willen we zeggen dat we diep onder de indruk zijn van het werk van SHF, en de noodzakelijkheid van dit werk.

Nu gaan we heerlijk slapen. Morgen een rustdag waarin we geen projecten bezoeken. Maandag hopen we in het dorp Kajowain het grote nieuws van het Verdouw gaat Verder toiletten project te gaan vertellen. Herman is dus de komende dag druk bezig om zijn Indonesisch op te vijzelen. We hopen u maandag te laten weten hoe die dag verlopen is!

Door de matige internettoegang, was het helaas niet mogelijk om foto’s bij dit bericht te plaatsen. U kunt deze wel bekijken op onze Facebook Pagina.

Gepubliceerd door Herman Stomphorst

Pappa | @Gerherlien | Christen | Ondernemend | verdouw.nu | krimpenerwaardintercultureel.nl | Wielrennen | Orgel | kan niet bestaat niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s