Laatste dag werkbezoek

Vanmorgen zijn we op tijd vertrokken voor de laatste en belangrijkste dag van ons werkbezoek. Het doel van de reis was vandaag het dorp Kajowain. Daar gingen we vertellen over Schoolboeken, een nieuw Consultatiebureau, en 105 nieuwe toiletten. We vertrokken per auto, en vervolgens drie kwartier per brommer tegen de berg op.

Aangekomen in Kajowain werden wij opnieuw zeer hartelijk ontvangen door de lokale gemeenschap. Opvallend was dat er twee sjaals uitgereikt werden, waarvan een fabrieksmatig geproduceerd was. Hieruit bleek het zeer beperkte budget van dit arme dorp.

Na de ontvangst sprak de burgemeester, en de directeur van YHF (de lokale zusterstichting van SHF). Vervolgens kwam de voorzitter van SHF aan de beurt. Hij vroeg allereerst naar de gerealiseerde waterprojecten. Vervolgens bood hij de schoolboeken aan, aan het dorp.

Daarna kreeg Herman het woord om volledig in het Indonesisch te vertellen dat de 100 collega’s van Verdouw zich in hebben gezet om het geld voor de toiletten bij elkaar te halen. En dit is gelukt! Hierbij de volledige tekst van de speech:

Respect aan alle mensen die hier vandaag zijn. Van vriend Fred (SHF) hoorden wij over de toiletten in Kajowain.

Als bedrijf begrijpen wij het belang van gezonde werknemers. In 2018 hebben daarom alle 100 mensen in onze organisatie zich ingezet om geld bij elkaar te halen. Vandaag zijn wij hier met vijf mensen om te kijken of de toiletten echt wel nodig zijn…

Nee hoor, wij zijn hier omdat wij het geld voor uw toiletten bij elkaar gekregen hebben. Vandaag mogen wij u vertellen dat wij geld hebben gegeven aan SHF om jullie toiletten te kunnen bouwen.

Wij hopen dat jullie er zelf hard mee aan de slag gaan. Onze mensen hebben hard gewerkt om het geld voor de toiletten bij elkaar te halen. Nu mogen jullie zelf hard aan het werk om jullie eigen toiletten te gaan bouwen.

Wij geven om uw gezondheid, en de gezondheid van jullie familie. Wij bidden voor u en uw families. Moge God u zegenen!

De boodschap vanuit Verdouw gaat Verder werd enthousiast door de dorpsgemeenschap van Kajowain. De directeuren van SHF en YHF hebben uitgebreid toegelicht dat de mannen zelf de septic tank moeten uitgraven. Dat niet doen, betekent geen toilet krijgen! Deze boodschap is duidelijk aangekomen bij de mannen, die beloofd hebben zelf aan het graven te gaan.

Daarna hebben we met elkaar een inspectie gedaan van de watertanks en de waterleidingen die met een gift van wilde ganzen in 2018 gerealiseerd zijn. Dit zag er allemaal zeer verzorgd uit. Ondertussen kregen wij de gelegenheid om de huidige toiletvoorzieningen te bekijken. Hier is ons enorm duidelijk geworden dat nieuwe toiletten bittere noodzaak zijn.

Na deze ronde heeft de directeur van SHF ook nog verteld dat er een nieuw consultatiebureau gebouwd gaat worden in het dorp. Uiteraard werd dit ook met enthousiasme ontvangen.

Na deze mededeling was het tijd voor de lunch, aangeboden door het dorp. Deze lunch werd opgevrolijkt door live muziek waarop gedanst werd. Toen de lunch voorbij was, werd het tijd om weer met de brommers af te dalen.

Aangekomen bij ons hotel hebben wij onder het genot van een drankje afscheid moeten nemen van Herbert, Fred, Ton, en oom Wely, bestuursleden van SHF en YHF. Vanuit Verdouw gaat Verder constateerden wij dat het opgehaalde geld bij SHF/YFH in goede handen is, en er goed toegezien zal worden op de juiste uitvoering. Ook zijn wij zelf zeer onder de indruk van de arme omstandigheden op dit eiland en zouden het liefst meer doen, dan we nu doen. Tegelijk maakt wat we vandaag gezien hebben, ons enorm trots op wat wij als collega’s, leveranciers en klanten van Verdouw samen kunnen betekenen voor deze mensen.

Morgen stappen wij weer op het vliegtuig voor een bezoek aan het magazijn van Sakol in Jakarta. Donderdag hopen wij weer terug te vliegen naar Nederland en vrijdag aan te komen. Later hopen we nog een uitgebreider foto verslag op deze website te plaatsen.

Gepubliceerd door Herman Stomphorst

Pappa | @Gerherlien | Christen | Ondernemend | verdouw.nu | krimpenerwaardintercultureel.nl | Wielrennen | Orgel | kan niet bestaat niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s